Patent Ön araştırma Nedir?
Patent tescil alma aşamasında patent araştırması önemli bir yere sahiptir. Çünkü talep edilen patent tescil için ön araştırması ile patent başvuru süreçlerinin daha sorunsuz ilerlemesi sağlanır. Marka tescil ofisi mühendisleri ve vekilleriyle ile yapılacak olan patent araştırması neticesinde patent için talep edilen fikri ve sınai haklarının daha iyi korunması sağlanabilir.
Başvuruda bulunulmadan önce patent tescil için talep edilen buluş konusu hakkında ön araştırma yapılmalıdır. Araştırmanın amacı talepte bulunacak kişiler için buluşları hakkında ön bilgiye sahip olmalarını, buluş ve başvurularına yön vermelerini sağlamaktır.
Buluşun sanayide uygulanabilir duruma getirilmesi ticarileşmesi uzun süren ve ekonomik yönden maddi güç gerektiren bir sürekliliktir. Bu sebepten dolayı buluşun yeni olup olmadığının araştırılması boşa zaman ve para harcanmasını önlemek için oldukça önemlidir.
Patent başvurusu ile kişi ya da kuruluşun ön araştırmasından bağımsız olarak, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından bir araştırma yapılır. Yapılan patent araştırması neticesinde başvuruya konu olan buluşa benzer ve yakın olan buluşlar listelenir. Patent araştırma raporunda, buluşun teknik özelliklerinin emsal buluşlar ile karşılaştırmasını içerir. Eğer ki birebir aynı nitelikleri içeren bir buluş mevcut ise, kişinin patent başvurusu patent kurumu tarafından reddedilecektir. Araştırma raporu yayımlandıktan sonra, başvuru sahibi üç ay içerisinde araştırma raporuna itiraz edebilir. İlgili evrakları itirazında eklemesi gereklidir. Üçüncü bir kişiden görüş de istenilebilir. İtiraz üzerine paten kurumu tarafından ilgili başvuru yeniden incelemeye alınır.
Patent tecil işlemlerine ait sürecin hızlanması amacıyla, patent tescil sürecinin ana temel aşaması olan araştırma ve inceleme raporu hazırlanması hizmetinin daha hızlı yol alabilmesi adına araştırma ve inceleme talebi birlikte yapılabilmektedir.
Bu şekilde yapılacak olan patent tescil başvurusu
-Araştırma raporunun olumlu olması halinde, inceleme raporu da düzenlenerek araştırma raporu ile birlikte gönderilecektir.
-Araştırma raporunun olumsuz olması halinde araştırma raporu gönderilecek, ilgili araştırma raporunun tebliğ tarihinden itibaren üç aylık sürenin bitiminde inceleme raporu hazırlanması süreci başlatılacaktır.