Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1988 Sok. Papatya Rez.1 Kat:6 D:82 Beylikdüzü
+90 530 833 36 26
info@markatescilofisi.com.tr

Marka Tescil İtiraz

Marka Tescil-Patent Tescil-Tasarım Tescil

Marka İtirazı Aşamaları

Resmi Marka Bültenini değerlendiren marka sahipleri ya da vekilleri markalarına benzeyen yada başvurusunun aynısıyla karşılaştıklarında, bu belirlenir daha sonra vekillerince itiraz dilekçesi yada formu oluşturur.
İtiraz dilekçesi içerik ve şekil olarak talep edilen koşullarda oluşturulur. Bu da uzman vekiller yardımıyla yapılır.
Gerçekleşen itirazı destekleyen bilgiler, ispatlar toplanır. Bu ispatlar gizli kalan ispatlar olarak 3. Şahıslarca öğrenilmesi yasaktır. İtiraz dilekçesi, yetkili kurumun belirlemiş olduğu harç karşılığında yetkili kuruma edilir. Ayrıca vekillik ücreti de tahsil edilir.

Türk Patent ve Marka Kurumuna İtiraz Başvurusu

İtiraz nedeniyle Türk Patent ve Marka Kurumu gereken değerlendirmede bulunarak söz konusu müracaat için ret yada kısmi ret kararı alabilir. Alınan kararlar iki tarafa da iletilir. Ardından 2 ay içinde itirazda bulunan kişi Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kuruluna itirazda bulunabilir.

Bu kurulun incelemesinin ardından vereceği karar kesin son nihai karardır. İtirazda bulunan firma yada kişi bu kararı sadece Fikri ve Sınai Mülkiyet hakları Mahkemesine müracaat ederek kararın iptal edilmesini talep edilebilir. İtiraz alan müracaat sahibi firmalar yada şahıslar veya firma vekilleri, ret yada kısmi ret kararlarında, ret kararına sebep olan faktörleri inceleyip redde sebebiyet veren hukuki veya genel faktörleri düzeltmek adına ihtiyaç duyulan belgelerle beraber Türk Patent ve Marka Kurumu nezdine itirazda bulunabilir. Bu itiraz neticesinden arz edilen belgeler ve bilgiler yeterli görülmez ise vekil firma bunu müşterisine rapor eder ve yeni düzenlemelerin gerçekleşmesi için işlemlere başlar.

Marka, tescil işlemi gerçekleşmesinin ardından takip edilmez ise markanın taklitçileri türeyebilir. Marka haklarının tümüne saldırı yapılabilir. Markaya tecavüz edilebilir. Marka sahipleri de bu konuda nelerin yapılması gerektiğini bilmelidir yada uzmanlarla beraber çalışma sürdürebilir. Marka sahipleri bu konuda mahkemeye müracaat ederek çeşitli isteklerde bulunabilir. Marka hakkına tecavüz edildiği belirlenirse bu tecavüzün durdurulması ve maddi ve manevi zararın tedarik edilmesi adına marka sahibi firmaların mahkemeye başvurma hakları bulunmaktadır.
Mahkeme kararı ile marka sahipleri, marka hakkına tecavüzden, bu markanın kullanıldığı ürünlere ve bu ürünleri üreten araçlara el koydurabilir. Ayrıca marka sahibi firmalar veya kişiler el konulan taklit ürünlerle alakalı kendine mülkiyet hakkı sağlanmasını mahkemeden isteyebilirler. Bu şekilde yapılan bir istek durumunda mülkiyet hakkı sağlanan ürünlerin maddi değeri tazminattan indirilerek dengelenir.
Ayrıca marka hakkına tecavüzü engellemek için el konulan taklit ürünlerde isim yada logoların silinmesi istenebilir yada taklit ürünlerin yok edilmesi talep edilebilir. Ayrıca mahkeme kararının kamuoyuna ilan edilmesi talep edilir ve uygulanır. Markaya tecavüz eden taraf, markaya tecavüz adına açılan davaların masraflarını da ödemekle sorumludur.

İtiraz için alınan karara karşı haklı bir gerekçenin var olması gerekmektedir. Marka Hizmetlerimiz içerisinde bulunan yine bu işlemde de tüm yazışmalar Marka Tescil Ofisi vekilleri tarafından yapılmaktadır.