Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1988 Sok. Papatya Rez.1 Kat:6 D:82 Beylikdüzü
+90 530 833 36 26
info@markatescilofisi.com.tr

Marka Tescil Savunma

Marka Tescil-Patent Tescil-Tasarım Tescil

Marka İtiraza Karşı Görüş (Savunma)

Marka itiraz karşı görüş kapsamında ilk belirteceğimiz, Marka tescil müracaatının ardından Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka bülteninde ilana çıkarılır.
Bültende ilana çıkarılan markaya tüzel yada şahıslar tarafından aşağıda belirtilen gerekçeler ile itiraz edebilir.

Tescilli markaya ilişkin benzerlik arz etmesi

Önceden kullanıma sunduğu iddiası

Ortak kullanımının varlığı ile ilişkili

Yapılan marka müracaatına itiraz geldiğinde yapılan bu itiraza karşı görüş beyana etme yani marka itiraz karşı görüş sunma hakkı verilmektedir.
Marka müracaatlarının yapılmasına istinaden, Türk Patent ve Marka Kurumu şekli ile yasal değerlendirmesini ardından başvurular, Marka Bültenin de ilana çıkmaktadır. Yayın süresi Sınai Mülkiyet Kanunu hükmüne göre iki aydır. 2 aylık ilan süresi içinde diğer marka sahipleri ya da müracaat sahipleri önceden tescil edilmiş marka haklarını baz alarak marka müracaatına yayın süresi kapsamında itiraz edebilir.

Marka başvurusuna itiraz edilen müracaat sahibi, marka itiraz karşı görüş bildirme hakkı bulunmaktadır. Karşı görüş Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde müracaat sahibine veya vekili firmanız olan Marka Tescil Ofisi şirketimize tebliğ edilir. Müracaatına itiraz gelen müracaat sahibi Marka ve Patent Vekili Marka Tescil Ofisi şirketimiz aracılığı ile gelen marka itirazına karşı görüş beyan eder. Karşı görüş incelemeye alınabilmesi için 1 aylık süre zarfında karşı görüş yani savunmanın kuruma beyan edilmesi gerekmektedir.

Yetkili kuruma itiraz beyanının, ve itiraz ile ilişkisi karşı görüşlerinizi kapsamında belge ile bilgilerin bir aylık sürede beyan edilmesi, herhangi bildirim yapılmaması durumunda itiraz sahibi tarafından sunulan bilgi ve belgeler ışığında incelenecektir. Her ne kadar itiraza karşı savunma önerilse de marka ilanına gelen itiraza karşı görüş bildirme mecburiyeti yer almamaktadır.

İlana itiraz dilekçeleri değerlendirildiği zaman, nedenlerin abartıldığı ya da benzerlik değerlendirmelerinin haliyle yanlı belirtildiği görülebilmektedir.
Karşı görüş, yapılan itirazın değerlendirilmesi sürecinde savunma özelliğindedir. İtirazı değerlendirmede bulunacak kişinin farkı açıdan değerlendirmesi ve karşıt argümanların dikkate alarak yapmasını sağlamaktadır. Özellikle art niyetli yapıldığı savunulan marka itiraz gerekçeleri olduğu takdirde, karşı görüş beyan edilmesi, markanın belirlenmesi ve nereden esinlenerek yapıldığının açıklanması önem teşkil etmektedir.