Tasarım Tescil İtiraz Nasıl Yapılır?
Türk Patent tarafından Resmi Tasarım Bülteninde yayınlanan tasarım tescil işlemlerine, şahıslar, tüzel kişilikler yada ilgili meslek kuruluşları tarafından tasarımın yeni olmadığı ve ayırt edici nitelik vasfına sahip değildir gerekçeleri ile ya da hak sahibi olduklarını dayanarak göstererek tasarım tescil işleminin iptal edilmesine verilmesine karşı Türk Patent ve Marka Kurumuna itiraz etme hakkına sahiptir.
Bahsi geçen itiraz gerekçeleri Marka Tescil Ofisi tasarım uzmanı ve avukatlarımızın desteği ile özenle hazırlanmaktadır.
Hangi Sebeple İtiraz Edilebilir;
Başvuru işlemi gerçekleşmiş olan tasarım tescilin birebir aynısı, başvuru veya rüçhan tarihinden daha önce dünyanın herhangi bir yerinde kullanılmış kamuya sunulmuş ise
Başvurusu yapılan tasarım bilgilenmiş kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim çerçevesinde ayırt edici niteliğe sahip değil ise
İşlemi başlatılan tasarımın başvurusu sahibi farklı bir kişiye ait tasarımın başvurusunda bulunmuş olması halinde
Gerekli Belgeler ve Bilgiler;
İtiraz talep formu
İtiraza dayanak gösterilen dergi, katalog, kitap, broşür ve benzeri belgelerin tümü ya da tümü yerine yalnızca kapak ve itiraza dayanak gösterilen tasarımlar ya da tasarımların uygulandığı ürünlerin yer aldığı sayfalar ile tarih içeriklerini net şekilde gösteren dökumanlar ile Türk Patent’ itiraz girişinin yapılması gerekmektedir.
Tasarım İtirazı Aşamaları
Tasarım itirazı aşamaları şu şekilde özetlenebilir:
• Tasarımın Resmi Tasarımlar Bülteni’nde yayınlanmasının ardından üç ay içerisinde gerçek veya tüzel kişilerin tasarımın tesciline dair itirazda bulunması gerekir.
• Tasarım itirazı; Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmakla beraber gerekçelere ve delillere eksiksiz bir şekilde yer verilmelidir.
• Yenilik ve ayırt edicilik kavramları ile ilgili bir sorun olduğu belirlendiği takdirde tasarım itirazı gerçekleştirilebilir. Bu iki kavramdan yoksun olan tasarımların iptali mümkündür.
• Yayın sürecinde itiraz gerçekleştirilmediği takdirde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılacak herhangi bir işlem kalmaz.
• Gerçek veya tüzel kişiler, itiraz sürecini kaçırdıkları veya itirazdan herhangi bir sonuç alamadıkları hallerde Fikri ve Sınai Haklar mahkemelerinde hükümsüzlük davası açabilirler. Ancak, söz konusu davanın açılması bilhassa maliyet açısından ciddi bir sıkıntı yaratır.
Haklılık İspatlamak İçin Gerekli Belgeler
Üçüncü kişiler, tasarım tescilinin ardından üç ay içerisinde ücretini ödeyerek itiraz işlemi gerçekleştirebilirler. Tasarımın kanunda belirtilen özgünlük, yenilik ve ayırt edicilik kriterlerini karşılamadığı, tescil başvurusunun kötü niyetli olduğu, tasarımın geçmişte kamuya sunulduğu gibi gerekçelerin kanıtlandığı belgelere ihtiyaç vardır. Herhangi bir fikri mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımına dair ilgili belgelerin itiraz başvurusunda yer alması zorunludur.
Özellikle yeni olmadığına ilişkin sunulan tasarımın itiraz edilen tasarımdan daha önce kamuya sunulduğunun belgelerle kanıtlanması zorunludur. Bu belgeler tarihli olmalı ve aslına uygun olduğu beyan edilerek sunulmalıdır. Tasarım itirazında sunulacak delillerin kurumun belirlediği kriterlere uygun şekilde sunulmaması durumunda itirazın geçersiz sayılabilmesi söz konusudur.
Tasarım İtirazı Sonuçları
Tasarım başvuruları, genellikle 5-6 ay içerisinde sonuçlanır. Ancak, itiraz söz konusu olduğunda başvurunun sonuçlanması gecikebilir.. Çünkü tasarım itirazları ortalama 4-5 ay içinde karara bağlanmaktadır ancak itiraza konu tasarım sayıları ve itiraz gerekçelerinin yoğunluğuna göre bu süre uzayabilir. Sonuç olarak tasarım itirazı kararının ne zaman belli olacağı sürece göre farklılık göstermekte bu durum itiraza konu olan tasarım başvurusunun sonuçlanmasını da uzatabilmektedir.
Tasarım Tescil başvurularına yapılacak itiraz işlemleri için Marka Tescil Ofisimizi ziyaret edebilir yada iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.