Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1988 Sok. Papatya Rez.1 Kat:6 D:82 Beylikdüzü
+90 530 833 36 26
info@markatescilofisi.com.tr

Yurtdışı Patent Tescil

Marka Tescil-Patent Tescil-Tasarım Tescil

Uluslararası Patent Tescil

Türkiye’de alınan bir Patent veya Faydalı Model Belgesi ile sağlanan koruma, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerlidir. Söz konusu buluşun diğer ülkelerde de korunması için, koruma istenen ülkelerde de Patent veya Faydalı Model Belgesi alınması için başvuru yapılması gerekmektedir.

Faydalı Model koruması olmayan ülkelerde Türkiye’deki faydalı model başvurusuna dayalı olarak patent başvurusu yapılabilir.

Türkiye’de yapılan başvurunun, başvuru tarihinden itibaren ONİKİ AY içerisinde Paris Sözleşmesi’ne üye diğer ülkelere de başvuru yapılması ve bu başvuru sırasında RÜÇHAN HAKKI talep edilmesi halinde, Türkiye’deki başvuru tarihi ile diğer ülkelere yapılan başvuru tarihi arasında üçüncü kişilerin aynı buluş için yapacakları başvurular ve alacakları patentler hükümsüz sayılır

Yurtdışı Patent Nasıl Yapılır.
Temel olarak yurt dışında üç şekilde koruma talep edilir.

Klasik Patent
Korumanın sadece 2-3 ülkeyle sınırlı kalacağı durumlarda tercih edilmelidir. Her ülke için tek tek başvuru yapılıp her ülkede ayrı ayrı tüm patent süreci (araştırma, inceleme) tekrarlanır.

PCT (Patent İşbirliği Anlaşması)
Koruma çok sayıda ülkede talep edilecek ise tercih edilmelidir. Tek bir başvuru Hediye üye olan 120 ülkenin tamamında koruma talep edilebilmektedir. PCT patenti bir belge değildir. Araştırma inceleme işlemlerinin ortak yapıldığı bir sistemdir. Bu ortak araştırma ve inceleme raporları daha sonra PCT ye üye ülkelere geçiş yapıldığında etkisini gösterecektir.

EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi)
Sadece Avrupa kapsamında (27 Ülke) bir koruma düşünülüyor ise tercih edilmelidir. Araştırma ve inceleme işlemleri tamamlandıktan sonra eğer patent başvuru kriterlerini sağlarsa belge alır ve EPC’ ye üye ülkelerden istenilenlerde sunulan tercümeyle birlikte koruma başlatılır.

Yurtdışı Patent tescili neden gereklidir?
Özellikle mal ihraç eden firmalar hangi ülkede faaliyet gösteriyorlarsa veya faaliyet göstermeyi planlıyorsa o ülkelerde buluşlarını koruma altına alması kaçınılmazdır.
Zira buluşların koruması her ülke için ayrı ayrı geçerlidir ve sadece bir veya birkaç ülkede tescil alınması yeterli değildir.
AB ülkeleri dahi olsa örneğin Almanya’da tescil edilmiş buluşun Fransa’da hukuki haklardan yararlanması mümkün değildir. Bu nedenle aşağıdaki hususların da dikkate alınarak yurtdışı patent tescili yapılması gerekir;
• İlgili ülke gümrük mevzuatı gereğince malların satışı için patentin zorunlu olabilmesi,
• Söz konusu ülke ve ülkelerdeki daha önce tescilli benzer patentlerden gelecek hukuki yaptırımlara, kısıtlamalara veya engellemelere maruz kalmamak için,
• Hedef pazarda ortaya çıkabilecek benzer ve taklit buluşların engellenmesi,
• İlgili ülkede alım yapan firmaların kendi talepleri,
• Söz konusu ülkelerde Pazar hakimiyeti sağlayabilmek.